PAS JE ČOVJEKOV najbolji prijatelj, ali ponekad čini stvari koje nam izazivaju znatiželju. Jedna od tih zagonetnih navika je i jedenje trave. Zašto psi, iako su mesojedi, povremeno posegnu za travom? Ranije smo vam to pojasnili za mačke, a sad stiže odgovor i za pse.

Pomoć pri probavi

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih psi jedu travu je olakšavanje probavnih problema. Trava može djelovati kao blagi laksativ, potičući psa da povrati ako ima problema sa želucom ili željačnom cijevi. Uzimanje trave može pomoći u uklanjanju neprobavljenih ostataka iz tijela psa, što može pružiti olakšanje.

Instinktivno ponašanje

Psi su potomci vukova, koji su bili lovac-sakupljači. Stoga, jedenje trave može biti ostatak njihovih instinktivnih navika. U divljini, vukovi i drugi mesojedi često bi pojeli biljke kako bi dobili vlakna i druge hranjive tvari.

Osjećaj nelagode

Neki psi jedu travu kad osjećaju nelagodu ili dosadu. To može biti način na koji pokušavaju ublažiti nelagodu ili dosadu koju osjećaju. Ova teorija sugerira da jedenje trave može biti vrsta self-terapije za pse.

Zdravstveni problemi

Iako povremeno jedenje trave obično nije razlog za brigu, konzistentna i nekontrolirana navika jedenja trave može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme. Ako primijetite da vaš pas često jede velike količine trave ili ima druge simptome poput povraćanja ili proljeva, svakako se obratite veterinaru.

U zaključku, jedenje trave kod pasa može biti prirodna navika koja im pomaže u probavi ili se temelji na njihovim instinktima. Međutim, ako primijetite da vaš pas često jede travu ili ima neobično ponašanje, uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom kako biste isključili moguće zdravstvene probleme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?