AKTIVISTI za zaštitu prirode u utorak su na Novome Zelandu proslavili dolazak na svijet, nakon više od stoljeća, mladunčadi ptice kivi u divljini nedaleko od Wellingtona.

Pahuljasta ptica koja ne leti, a karakterizira je dugi kljun, omiljeni je nacionalni simbol, no malo ju je Novozelanđana vidjelo u divljini.

Riječ je o jednoj od najosjetljivijih i najugroženijih ptica na Novom Zelandu. Odjel za očuvanje prirode procjenjuje da je u divljini preostalo samo oko 26.000 smeđih kivija.

Otkrili četiri nova mladunčeta

Prošle je godine udruga Capital Kiwi Project u divljinu blizu Wellingtona pustila nekoliko desetaka odraslih ptica u nadi da će se u tome području njihova populacija uspjeti obnoviti.

Nedavno su aktivisti otkrili četiri nova mladunca. Vjeruju da je riječ o prvim mladuncima koji su se izlegli u brdima nedaleko od Wellingtona u više od 150 godina.

“Ovo je vrlo poseban trenutak za tim koji je naporno radio posljednjih nekoliko godina”, rekao je AFP-u utemeljitelj projekta Paul Ward, dodavši kako su mladunci kivija “golema prekretnica u projektu obnove divlje populacije kivija nedaleko od Wellingtona”.

Nadaju se da će ih biti još

Cilj nam je da mladi kiviji dosegnu težinu od 800 grama, kako bi bili dovoljno veliki da se obrane od lasica, svojih prirodnih predatora. “Za Božić ćemo im ostaviti još malo crva da se što prije udebljaju”, kazao je u šali Ward. Odrasli kivi teži oko tri kilograma.

Ward se nada da su pahuljasti kiviji koji su se nedavno izlegli tek početak. “Pratimo samo četvrtinu od 63 odrasle ptice koje su puštene u divljinu pa bi ondje moglo biti još mladunaca”, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?