VISOKI kolesterol uglavnom je uzrokovan jedenjem masne hrane, manjkom kretanja, prekomjernom težinom, pušenjem i pijenjem alkohola. Odnosi se na višak masne tvari u krvi, a može biti opasan ako se ne liječi jer tada može uzrokovati razne komplikacije, uključujući srčani i moždani udar.

Iako je prilagodba prehrane ključna u snižavanju kolesterola, postoje određeni dodaci prehrani koji mogu pomoći.

Omega-3

Omega-3 masne kiseline poznate su po sposobnosti snižavanja triglicerida i smanjenja rizika od srčanih bolesti. U svoj jelovnik možete dodati masnu ribu, ali korisni su i dodaci omega-3 masnih kiselina. Osim što djeluju na smanjenje kolesterola, smanjuju upalu, podržavaju kognitivnu funkciju te kožu, vid i zglobove čine zdravijima.

Crveni kvasac

Crveni kvasac tradicionalni je kineski lijek poznat po svojstvima snižavanja kolesterola. Dobiva se iz fermentirane riže i sadrži monakoline, spojeve koji učinkovito sprječavaju proizvodnju kolesterola.

Artičoka

Za artičoku je utvrđeno da inhibira proizvodnju kolesterola, dok istovremeno potiče njegovu razgradnju i smanjuje njegovu apsorpciju u crijevima. Artičoka također povećava proizvodnju žuči i njezino kretanje u crijeva, čime se poboljšava način na koji se metaboliziraju masti iz hrane, piše Express.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?