SLATKI krumpir, poznat i kao batat, nije samo ukusan već ima i mnoge zdravstvene dobrobiti za tijelo. Bogat je vitaminima, vlaknima i drugim dobrim sastojcima, zbog čega uopće ne iznenađuje što postaje jedno od omiljenih vrsta povrća.

O dobrobitima slatkog krumpira provedena su mnoga istraživanja, a kako prenosi portal Fitness & Power, ovo je šest razloga zašto je batat jedna od najboljih namirnica za naše zdravlje. 

Wellness za probavu

Topiva vlakna u slatkom krumpiru doprinose dobrom funkcioniranju probavnog sustava. Batat se veže s kolesterolom i žučnim kiselinama u crijevima te sprječava njihovu reapsorpciju, smanjujući rizik od probavnih problema. Osim toga, vlakna u batatu pomažu u sprječavanju zatvora i mogu sniziti krvni tlak poboljšavajući elastičnost krvnih žila. 

Podrška za vid

Slatki krumpir, pogotovo onaj narančasti, prepun je beta-karotena, snažnog antioksidansa neophodnog za zdrav vid. Beta-karoten pretvara se u vitamin A koji igra vitalnu ulogu u razvoju receptora za otkrivanje svjetlosti unutar očiju. Također, antocijanini u slatkom krumpiru dodatno štite očne stanice od oštećenja.

Regulacija šećerne bolesti

Unatoč svom slatkom okusu, batat može biti koristan za osobe s dijabetesom. Određene vrste batata sadrže spojeve koji pomažu u regulaciji razine inzulina.

Kognitivno poboljšanje

Beta-karoten prisutan u slatkom krumpiru može poboljšati pamćenje i sposobnost učenja promicanjem pravilnog rada mozga. Štoviše, antocijanini u ljubičastom slatkom krumpiru pokazuju protuupalna svojstva, potencijalno štiteći mozak od štete uzrokovane upalom i slobodnim radikalima.

Obrana od raka

Slatki krumpir navodno može pomoći u borbi protiv raka, prenosi Fitness & Power. Antocijanini koje sadrži batat povezani su s inhibicijom rasta stanica raka u raznim organima, uključujući dojke, mjehur, želudac i debelo crijevo.

Jedno je istraživanje pokazalo niže stope ranog stadija raka debelog crijeva kod miševa hranjenih hranom bogatom ljubičastim batatom. Ekstrakti kore slatkog krumpira također pokazuju svojstva protiv raka, što je pokazano u studijama na životinjama i u epruvetama.

Regulacija tjelesne težine

Batat, zahvaljujući vlaknima, doprinosi sitosti, smanjujući vjerojatnost prejedanja kasnije tijekom dana. Sadržaj vitamina C podržava regulaciju metabolizma, potencijalno potpomažući sagorijevanje kalorija. Istraživanja naglašavaju ulogu dijetalnih vlakana u mršavljenju i njihovu sposobnost da pomognu pojedincima u pridržavanju njihovih planova prehrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?