NIJEDAN vlasnik kućnog ljubimca nije savršen i sasvim je normalno da tu i tamo pogriješi. Mnogi ljudi misle da je puno lakše vlasnicima mačaka, s obzirom na to da su one puno samostalnije. Ali i mnogi od njih, većinom nesvjesno, rade pogreške koje mogu itekako naštetiti odnosu s mačkom.

Certificirana psihologinja za ponašanje mačaka, Saba Sayyed, u svom je Instagram videu opisala pet najčešćih grešaka koje čine vlasnici mačaka, čime je mnoge iznenadila.

1. Nasilno češljanje ili podizanje mačke

“Ako opetovano podižete ili njegujete svoju mačku protiv njezine volje, to će neminovno dovesti do toga da vaša mačka stvara negativne asocijacije na vas, kao i na četku za njegovanje.”

2. Svakodnevno kupanje mačke

Sayyed navodi da mačke gotovo uopće ne treba kupati niti im čistiti stražnjicu – one to čine same.

3. Nepružanje prilike za lov

Mačke su predatorice i važno je omogućiti im da ispune svoj lovački nagon, čak i ako žive u kući. Ako vaša mačka ne izlazi, kupite joj igračke koje će je okupirati, savjetuje stručnjakinja.

4. Reagiranje na svako mijaukanje 

Ako svaki put reagirate, potaknut ćete svoju mačku da stalno traži pažnju i pretjerano mijauče kad je ne dobiva koliko misli da treba.

5. Glasno obraćanje/plašenje mačke

“Mačke su vrlo osjetljive na zvukove. Stoga će dominacija nad njima ili glasno pričanje povećati njihovu tjeskobu”, tvrdi Sayyed.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?