Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DIZAJNERI interijera su za House Beautiful otkrili glavne trendove koje ćemo viđati iduće godine kada je u pitanju uređenje dnevnog boravka. Prema informacijama koje su dobili od stručnjaka za uređenje, čini se da će iduće godine dnevni boravci prigrliti tamnije nijanse – šljiva, ljubičasta, boja vina i tamnosmeđa su neke od boja koje će biti u trendu. Također, vraćaju se i baršun te zaobljeni namještaj. 

Šef dizajna Sixpennyja Rob Natale kaže: “Neutralne boje ne idu nikamo, nemojte me krivo shvatiti, ali mislim da ćemo vidjeti više eksperimentiranja s odvažnim bojama i tkaninama.”

Prema dizajnerici Kerri Pilchik, dnevne sobe postaju ugodnije s raskošnim tkaninama, zasićenim bojama i mješavinom materijala. Također, postaju višenamjenske i manje formalne, s područjima namijenjenima igrama, izležavanju, domaćim zadaćama i koktelima s prijateljima.

Niže možete vidjeti pregled svih trendova za 2024. kada je u pitanju uređenje dnevnog boravka. 

Višenamjenske zone

Dnevni boravci postat će mjesta koja okupljaju više zona u jednoj prostoriji. Tako dnevni boravak može postati i prostorija za sjedenje i opuštanje, ali ujedno imati i zonu za radni kutak, kao i onu za igranje. 

Ručno oslikani murali

“Ručno oslikani murali zamjenjuju tapete i popularne gipsane i vapnene izglede u nekim slučajevima”, kaže Leah Alexander. 

Zemljani tonovi

Neutralni tonovi ne idu nigdje, ali događa se pomak od bijelih i sivih tonova prema onima zemljanima. “Udaljavamo se od svijetlih bijelih i sivih prema više krem, smeđim, hrđastim i prigušenim zelenim”, kaže Alexis Pew iz Kaminski + Pew studija.

Minimalistički tlocrti

2024. bit će godina strateških tlocrta i rasporeda namještaja. “Predviđam da će se tlocrti promijeniti kako bi uključili manje nereda i nepotrebnih predmeta koji se uvode u prostore”, kaže dizajnerica Hilary Matt. “Umjesto da cijelu sobu ispunite komadima namještaja, detaljno isplanirajte razmak i mjesto na koje se komadi postavljaju.”

Statement rasvjeta

Leah Alexander kaže da će u 2024. godini rasvjeta imati “svoju najbolju godinu do sada s hrabrijim izborom rasvjetnih tijela i sve inovativnijim tehnikama puhanog stakla, svjetiljkama poput dragulja i organskim oblicima”.

Maksimalistički zamah

Tara McCauley primijetila je odmak od bezbojne estetike koja je stekla popularnost prijašnjih godina i kaže da će maksimalizam postati još veći trend u 2024. Prema njoj, prilikom uređenja doma ne treba se fokusirati na eventualnu kasniju prodaju i da dizajnom zadovoljite svačiji ukus.

Ističe da prostor treba biti dizajniran tako da “vas čini sretnim dok u njemu živite”. “Vidjela sam puno više boja, tekstura i slojeva u protekloj godini – potražnja definitivno postoji”, istaknula je. 

Prigušene palete boja

Suprotno uvriježenom mišljenju, tamne boje ne smanjuju veličinu vaše sobe. Naprotiv, mogu stvoriti iluziju golemog prostora ako se pravilno izvede. S obzirom na to, nemojte se bojati uvesti u svoj dnevni boravak nijanse šljive, crne, tamnoplave, bordo ili sive. Sve će one biti u trendu iduće godine. 

Engleska seoska estetika

Šarmantna i topla atmosfera engleske seoske estetike probija se u sve više interijera izvan Engleske. Ona podrazumijeva kremastu paletu nijansi pomiješanu s namještajem s motivima i drugim ugodnim elementima koji vas pozivaju na ostanak i uživanje. 


Uz ove komade unesite neke od ovih trendova u vaš dom

Niže smo izdvojili nekoliko komada s kojima možete unijeti ove trendove u vaš dom. Izdvojili smo baršunastu sofu u tamnoplavoj boji i zaobljenih rubova. Tapecirani naslonjač s rukohvatima od orahovine za unos zemljanih, ali elegantnih komada u prostor. 

Izdvojili smo i visilicu koja će zasigurno privlačiti pažnju u vašem dnevnom boravku, ali i radni stol ako poželite stvoriti poseban kutak za rad u njemu i učiniti ga višenamjenskim. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?