DEMENCIJA je teška bolest, kako za oboljelu osobu tako i za njene bližnje. S obzirom na to da uzrokuje kontinuirano propadanje mozga, demencija može uzrokovati probleme s pamćenjem, kao i promjene u ponašanju. Također može utjecati na razmišljanje, govor i obavljanje dnevnih aktivnosti, kao i na kretanje.

Dobrotvorna organizacija Alzheimer Scotland podijelila je specifičan simptom demencije koji možete primijetiti kada se krećemo po stepenicama.

“Svaka osoba s demencijom je drugačija. Kako njihova bolest utječe na njih ovisi o tome koja su područja njihova mozga najviše oštećena”, pojasnili su.

Upozoravaju da demencija može uzrokovati probleme s hodanjem gore ili dolje po stepenicama. Oboljeli od demencije mogu imati poteškoća s podizanjem mogu i mogli bi biti skloniji padovima.

“Demencija može uzrokovati probleme u načinu na koji se krećemo u okolini. Spoticanja i padovi mogu postati česti. Mogli biste početi primjećivati da osoba otežano podiže noge dok hoda, osobito kada se kreće po stepenicama”, dodali su.

Prema Alzheimer Scotland, rizik od pada možemo smanjiti vježbanjem snage ili ravnoteže dva puta tjedno. To uključuje vježbe sjedenja, stajanja i hodanja. U svakom slučaju, ako ste zabrinuti za sebe ili blisku osobu, potražite savjet liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?