TIJEKOM ljeta obično se osjećamo zdravije uz sunce i duže dane. Međutim, novo istraživanje Sveučilišta u Kopenhagenu sugerira da bi naše prehrambene navike tijekom zime zapravo mogle biti korisnije za naš metabolizam. Znanstvenici su proučavali metabolizam i težinu miševa izloženih zimskom svjetlu.

Inspiracija za pokretanje studije proizašla je iz značajnih varijacija u trajanju dnevnog svjetla diljem svijeta. Istraživači su željeli saznati što sezonske razlike u svjetlu znače za metabolizam.

“Dolazim iz Australije i kad sam prvi put došao u Dansku, nisam bio naviknut na ogromnu razliku u trajanju dana između ljeta i zime, pa me zanimalo kako bi ovo moglo utjecati na metabolizam”, rekao je Lewin Small koji je proveo istraživanje sa svojim timom u Centru za osnovna istraživanja metabolizma na Sveučilištu u Kopenhagenu.

Istraživači su otkrili da su miševi, koji su bili izloženi zimskom svjetlu, imali manje povećanje tjelesne težine i masnoće. Pokazivali su pravilniji uzorak prehrane tijekom 24 sata, što je rezultiralo poboljšanim metaboličkim zdravljem.

“Utječu li razlike u satima svjetlosti na metabolizam? Da, utječu. Daljnje studije na ljudima mogle bi otkriti da bi promjena našeg izlaganja umjetnom svjetlu noću, ili izlaganja prirodnom svjetlu tijekom godine, mogla koristiti za poboljšanje našeg metaboličkog zdravlja”, zaključio je Lewin Small.

Ipak, budući da je istraživanje provedeno na miševima kao eksperimentalnim subjektima, nije moguće pretpostaviti da isto vrijedi i za ljude, navodi ScienceDaily.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?