BLAGDANSKO vrijeme je vrijeme kada mnogi od nas uživaju u ukrašavanju svojih domova, a postavljanje božićne jelke je nezaobilazni dio tog procesa. Međutim, vlasnicima mačaka poznato je kako ova aktivnost može privući njihove krznene prijatelje koji često ne mogu odoljeti iskušenju da se popnu na jelku i istraže sve te blještave ukrase. Da biste sačuvali svoju jelku i božićne ukrase, evo nekoliko savjeta kako spriječiti mačku da se penje na jelku.

Odaberite visoki stalak za jelku

Postavite jelku na visok stalak koji će biti izvan dohvata vaše mačke. Na taj način, teže će joj biti popeti se na jelku.

Zaštitite donji dio jelke

Stalak također možete obložiti aluminijskom folijom ili dvostranom trakom kako biste otežali mački penjanje. Jelku možete zaštititi i postavljanjem neprozirne pregrade oko njenog donjeg dijela. Možete koristiti kartonske kutije, plastičnu ogradu ili bilo koji drugi materijal koji će spriječiti mačku da se popne na jelku.

Upotrijebite mirisne odbijače

Mačke često odbijaju mirise citrusa, naranče ili cimeta. Stavite malo kore naranče ili cimeta oko jelke kako biste odvratili mačku od istraživanja.

Koristite sprej za odbijanje

Na tržištu postoje sprejevi koji su sigurni za kućne ljubimce, a stvoreni su kako bi odbijali mačke od određenih područja. Možete prskati ovaj sprej oko jelke i na grane kako biste spriječili mačku da se popne.

Zabavite svoju mačku drugim igračkama

Osigurajte svojoj mački dovoljno zabave kako biste je zadržali zauzetom i odvojili je od jelke. Igrajte se s njom, pružite joj nove igračke ili postavite visoku “mačju igraonicu” blizu jelke kako biste joj skrenuli pažnju.

Koristite mrežu za jelku

Ako se vaša mačka baš nikako ne može obuzdati, razmislite o postavljanju mreže oko jelke. Ovo će osigurati da mačka ne može dosegnuti ukrase ili grane.

Spriječiti mačku da se penje na jelku može biti izazov, ali primjenom ovih savjeta možete sačuvati svoj božićni dekor i osigurati da vaša mačka ostane sigurna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?