VEĆINA roditelja ima problem s nedostatkom sna – ali neki su pingvini smislili način da se odmore. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Science, podbradni pingvini koji se gnijezde dnevno odspavaju više od 10.000 puta. No njihove drijemke traju kratko – otprilike četiri sekunde.

Istraživači iz više zemalja, predvođeni Istraživačkim centrom za neuroznanost iz Lyona u Francuskoj, proveli su istraživanje uzgojem podbradnih pingvina i korištenjem daljinskog praćenja elektroencefalograma (EEG), koji otkriva promjene u moždanoj aktivnosti.

11 sati sna tijekom dana

10.000 drijemanja od četiri sekunde daje do 11 sati sna tijekom dana, što istraživači smatraju primjerenim snom za roditelje pingvine. “Ako mikrospavanje ispunjava funkcije spavanja, onda bi životinje koje moraju biti budne mogle pribjeći ovoj strategiji spavanja”, sugerira studija.

Iako je mikrospavanje zabilježeno kod drugih vrsta, uključujući ljude, istraživači kažu da im je bilo neobično otkriće kod pingvina. Vjeruju da bi ova vrsta sna “mogla biti prilagodba za suočavanje s potrebom da ostanu oprezni i zaštite svoje jaje, a da i dalje imaju koristi od spavanja”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?