Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIČA ide ovako: naišli smo na fotku prekrasne Gingerbread kućice i završili na stranici brenda Cukor print te se oduševili. Odlučili smo im se javiti da doznamo nešto više o njima, kao i o ponudi. Tako smo saznali da je Cukor print domaći brend koji se, između ostalog, bavi 3D printanjem modlica. Osim modlica, u ponudi ima nakit i ukrase.

Iza brenda stoji 26-godišnja Elizabeta Mikac, mama i poduzetnica, koja je završila studij Multimedije na Sveučilištu Sjever. Otkrila nam je da sve do prije dvije godine uopće nije ni pomišljala o otvaranju svog obrta ni o pokretanju brenda.

Kako kaže, san joj je bio raditi iza kamera kao snimateljica ili montažerka ili se baviti fotografijom. Osim toga, nije smatrala da je sposobna voditi vlastiti biznis. No kako je rodila kćer, tako je počela mijenjati svoje prioritete, a “život i želje promijenili su joj se za 360 stupnjeva”.

Kći joj je postala centar svega, ali uz toliku brigu došli su depresija i stres pa je počela tražiti nešto što će je psihički opustiti. 

Elizabeta se zaljubila u polimernu glinu i počela izrađivati nakit

“Kako sam na porodiljnom imala puno vremena za razmišljanje, tako sam za vrijeme bebinog spavanja malo gledala po internetu i nabasala na polimernu glinu. Polimerna glina je nešto slično plastelinu i glinamolu, samo što se nakon oblikovanja peče.

Vidjela sam da se od nje svašta može raditi i jako mi se svidjela izrada naušnica, budući da sam jedna od onih koja bi svakodnevno stavljala na uši drugačije naušnice. Kupila sam polimernu glinu i počela se s time baviti”, ispričala nam je Elizabeta. Otkrila nam je da se zaljubila u polimernu glinu i pokrenula Instagram profil Clay.zi Designs i objavljivala svoj rad na dnevnoj bazi. 

“Ukratko, porodiljni mi je protekao u radu s polimernom glinom, no konstantno me je nešto bockalo. Tražila sam nešto više. Željela sam se nastaviti baviti s njom, ali sam isto tako željela uključiti svoju struku koja je bila povezana s videom, fotografijom, ali i s 3D tehnologijom”, nastavlja svoju priču Elizabeta.

No zaželjela se nečega svojega i drugačijega

No s obzirom na to da je do tada kupovala gotove modlice za glinu, zaželjela se nečega svojega i drugačijega pa joj je na pamet palo da bi sama mogla dizajnirati modlice i printati ih. “Kako država svake godine daje poticaje za samozapošljavanje, ja sam se odlučila javiti, napisala sam poslovni plan i on je prošao”, rekla nam je.

Potom je kupila printere, svu ostalu opremu i materijale te počela raditi svoje modlice. “Cilj mi je bio nastaviti se baviti glinom, no isto tako sam željela da mi glavnina posla bude 3D printanje. Znala sam da će mi to dobro ići, jer sam stjecala iskustvo u radu s glinom i znala sam točno kakve mi modlice trebaju i kakve moraju biti da bi bile idealne za rad s glinom”, ispričala nam je. 

Stalno širi ponudu brenda

Kao što smo već naveli, u ponudi Cukor print ima ukrase, nakit i modlice, a Elizabeta stalno dodatno širi asortiman. Svi proizvodi su ručno rađeni i izrađuju se u Hrvatskoj.

“Jedna od zabluda ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje je da 3D printanje nije ručni rad. To je itekako ručni rad, jer da biste napravili neki 3D printani proizvod, morate posjedovati određene vještine – od dizajniranja u programu, obrade i pripreme modela za printanje, dobrog podešavanja printera, printanja i obrade proizvoda”, kaže.

Pojašnjava da je često nakon printanja potrebna barem minimalna obrada poput brušenja kako bi proizvod bio funkcionalan i estetski dobro izgledao te kako bi se eventualno dodatno mogao obojiti, lijepiti itd.

Što se tiče ponude, ona je sezonska, a prvo je imala modlice za glinu koje bi objavljivala u kolekcijama, a tu i tamo znala je napraviti modlice za kolače po narudžbi. Ove jeseni je izradila prve ukrase za cvijeće u obliku jesenskih i Halloween motiva, a i za Božić je odlučila dodatno proširiti asortiman. 

Trenutno su najpopularnije modlice za kolače, ali i za izradu Gingerbread kućice

“Modlice za kolače su najpopularnije u ovo vrijeme. Tako da sam na web shopu u studenom objavila prvu kolekciju modlica za kolače, one klasične, no i one ogromne modlice za kolače kakve još nisam vidjela da bi netko u Hrvatskoj napravio – modlice za izradu Gingerbread kućica”, ispričala nam je. 

Mimo navedenog, u ponudi se još mogu naći i dekoracije, ukrasi za bor, kao i nakit, a svi su trenutno u božićnim i blagdanskim motivima. 

Doznali smo da je u sklopu jesenske kolekcije modlica najpopularniji bio duguljasti duh, a sada u božićnoj tražen je set modlica za kolače za izradu Gingerbread kućice, Djed Mraz, medenjaci. Od modlica za glinu najpopularniji su polarni medvjed i adventski vijenac. 

Elizabeta kaže da većina hobista najčešće inspiraciju crpi gledanjem tuđih radova, i da se sama u početku najviše inspirirala radovima drugih kreativaca. No kaže da konstantan rad na nečemu kreativnom sve više otvara maštu, pa je tako i njezinu. 

“Sve više imam svoje ideje i svoje neke posebne želje, pa čak i neki izazov da isprobam nešto u potpunosti novo napraviti, neki ludi spoj nekih motiva za koje ni sama ne znam hoće li uspjeti. Ima puno failova u tom procesu koji se ne vide, ali ima i onih jako uspješnih i dobro zamišljenih i promišljenih rezultata – baš poput izrade Gingerbread kućice i cijelog tog projekta koji je trajao nekoliko tjedana”, ispričala nam je. 

Dodaje da to nije ništa novo, da kućice odavno postoje, ali ideja da se to izradi s gotovim modlicama, a ne izrezivanjem oblika iz papira je nova, drugačija i ljudima nudi mogućnost da ju naprave lakše, brže i točnije, zbog dobro izmjerenih dimenzija strana zidova, krova i ostalog.

3D proizvode najčešće kupuju drugi kreativci

“I da se na kraju krajeva koncentriraju na druge stvari poput lijepljenja svih dijelova kućice s pomoću šećerne glazure. Zvuči jednostavno i ništa posebno za izraditi, ali treba doći do te ideje i to dobro ukomponirati u konačan proizvod”, istaknula je. 

Kaže da 3D printane proizvode najčešće kupuju drugi kreativci i drugi brendovi za potrebe izrade svojih proizvoda ili za ponudu u svojim vlastitim setovima. Trenutno imam jednu dugu suradnju s Luce Sunce brendom koji izrađuje prirodni plastelin za djecu, a surađivala sam i s brendovima koji se bave ne samo polimernom glinom nego i glinom za izradu keramičkih proizvoda, poput Annika Ceramics i Mica Keramica brenda”, otkrila nam je. 

Proizvodi su za sada isključivo dostupni preko web shopa i ne mogu se nigdje vidjeti uživo iako se Elizabeta nada da će se to promijeniti u skorijoj budućnosti. Svoje proizvode najviše šalje unutar Hrvatske, ali nedavno je počela svoje proizvode stavljati i na Etsy. “Tako da su moje modlice putovale u Belgiju, Nizozemsku, Indiju, Ameriku i Australiju”, rekla nam je. 

Puno planova za budućnost

Na kraju, zanimali su nas Elizabetini planovi za budućnost. Otkrila nam je da ima puno ideja koje joj se motaju po glavi te suradnja koje želi ostvariti.

“Sve je još na začetku i ne bih ih voljela iznositi trenutno u javnost, no želim nastaviti u istom tonu, u istom zanosu u kojem sam bila do sada. I dalje želim proširivati svoj asortiman, povećati broj kupaca, proširiti posao u inozemstvu i jednostavno biti uspješna mlada poduzetna žena i majka koja može plaćati račune i hraniti obitelj od svojeg malog biznisa koji voli i kojim se ponosi”, zaključila je na kraju. 

Mi joj držimo fige da joj se to sve i ostvari, a kompletnu ponudu brenda i sve cijene možete vidjeti na web shopu