ČESTO žudimo za lošom hranom. Studija iz 2021., objavljena u časopisu Neuron, pokazala je da jedenje visokokalorične hrane dok smo pod stresom aktivira takozvani centar za nagrađivanje u mozgu, što nas navodi na brzu hranu. Znanstvenici su identificirali dio mozga nazvan lateralna habenula, koji dovodi do skokova hormona dobrog osjećaja – dopamina. Ovaj hormon igra važnu ulogu u kontroli pamćenja, raspoloženja, učenja i koncentracije.

Jedenje nezdrave hrane pod pritiskom može učiniti da se osjećamo još više pod stresom zbog negativnih reakcija u tijelu, u rasponu od ubrzanja otkucaja srca do povišenog krvnog tlaka. Evo nekoliko savjeta kako jesti pametnije pod stresom.

Čips zamijenite orašastim plodovima

Sol iz čipsa povećava otpuštanje hormona stresa na HPA (hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda) osi, što može dovesti do povišenog krvnog tlaka, osjećaja crvenila i bržeg otkucaja srca, objasnila je nutricionistica TC Callis za Telegraph. Orašasti plodovi su daleko bolji izbor sve dok su neslani.

“Tvari u orašastim plodovima mogu pomoći našem tijelu da bolje upravlja stresom, poboljšavaju zdravlje crijeva i promiču zdravlje mozga”, kaže stručnjakinja za prehranu dr. Gabrielle Lyon.

Umjesto kroasana, jedite bobičasto voće

Nije tajna da visoko prerađeni ugljikohidrati dovode do pretilosti i povezanih stanja, kao što je dijabetes tipa 2. “Bobičasto voće sadrži ogromne količine antioksidativnih polifenola i flavonoida, koji nas štite od hormona stresa kao što je kortizol. Najjači flavonoid je antocijanin, koji bobicama daje tamnocrvenu boju”, rekla je nutricionistica Callis.

Slatkiše zamijenite grožđem

“Za razliku od čokolade, koja može biti korisna, slatkiši ne sadrže ništa osim šećera i aditiva”, kaže Callis. “Stoga idete prema skoku šećera, padu, skoku, padu – i putu prema pretilosti i dijabetesu tipa 2”, objasnila je Callis.

S druge strane, crveno grožđe sadrži šećer koji pruža trenutni užitak, ali ne uzrokuje ovaj tobogan glukoze na isti način.

Odaberite čaj umjesto kave

Prema Susan Bowling, psihologinji s klinike Cleveland u SAD-u, kofein je za nas loš. “Prirodni učinci kofeina stimuliraju mnoštvo osjeta, kao što su brže kucanje srca, zagrijavanje tijela, ubrzanje disanja, sve stvari koje oponašaju tjeskobu i stres”, kaže Bowling. “Psihološki je vašem umu teško prepoznati da to nije stres jer se osjeća isto.”

Čaj, s druge strane, posebno zeleni, ima puno flavonoida koji razbijaju hormone stresa, rekla je Callis.

Mliječnu čokoladu zamijenite tamnom

“Čokolada je pomalo čudna”, kaže Callis. “Iako ima puno masti i šećera, što je loše iz gore navedenih razloga, sadrži kemikalije teofilin i teobromin, koje smanjuju stres i potiču proizvodnju hormona dobrog osjećaja serotonina”, dodaje. Ako ipak osjetite potrebu za kockicom čokolade, Callis preporučuje tamnu čokoladu koja ima manje masti i šećera, a više teofilina i teobromina.

Smanjite unos alkohola

Unos alkohola nije dobra ideja, kaže Callis. “Alkohol nikome ne čini uslugu na bilo kojoj razini”, rekla je. “Detoksikacija od alkohola troši B-vitamine koji su potrebni za rad mozga i proizvodnju energije. Njihov manjak pojačava stres, a imat ćete i poremećen san jer se suočavate s dehidracijom nakon pijenja”, dodala je.

Ukratko, izbjegavajte namirnice bogate šećerom, kofeinom i zasićenim mastima kako biste smanjili stres. Umjesto toga, usredotočite se na uravnoteženu prehranu s voćem, povrćem i zdravim proteinima te unosite dovoljno tekućine. Svjesni prehrambeni izbori igraju ključnu ulogu u očuvanju emocionalne ravnoteže tijekom stresnih razdoblja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?