GRADSKA čeljad koja odluči potražiti mir i tišinu na bukoličkom francuskom selu teško će od sada moći tužakati susjede zbog kukurikanja pijetlova, mukanja krava ili roktanja svinja jer je parlament ozakonio pravo domaćih životinja na glasanje.

Novim zakonom što ga je parlament izglasao u ponedjeljak navečer seljaci će biti zaštićeni u obavljanju svojih tradicionalnih poslova. Nerijetko se događalo da su se ljudi nenavikli na selo odlučili preseliti u prirodu pa onda tužili susjede zbog buke koju primjerice proizvodi traktor koji u zoru polazi na rad ili lokalna pekarnica koja radi noću. 

Stotine tužbi podnesenih protiv susjeda zagušile su lokalne sudove koji će sada moći odahnuti. Naslovnicama je tako dominirao slučaj proizvođača mlijeka koji je morao platiti susjedima 100.000 eura i preurediti svoju štalu.

Godine 2019. sud je presudio u korist pijetla Mauricea koji je dobio pravo da nastavi kukurikati unatoč tužbi susjeda, vlasnika kuće za odmor koji su se žalili da im se krši njihovo pravo na mir. Novim zakonom propisano je da se svi seoski poslovi, koji se obavljaju na legalan način, mogu nastaviti. 

Prijašnji zakon iz 2021. branio je takozvanu “osjetljivu baštinu” francuskog sela, a taj pojam označuje buku i mirise karakteristične za prirodu i selo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?