SVI VLASNICI pasa žele biti sigurni da su njihovi ljubimci zaštićeni tijekom zime. Kada temperature padnu, važno je imati na umu nekoliko stvari jer hladnoća može imati različit utjecaj na naše krznene prijatelje. Ako ove zime planirate provoditi vrijeme sa svojim psićima na otvorenom, ovo su neki od načina na koje ih možete zaštititi.

1. Ako je vama hladno, i njima je, unesite ih unutra

Iako su psi prekriveni krznom, vani im može biti hladno, a dugotrajno izlaganje hladnoći može dovesti do hipotermije, čak i kod najdlakavijih pasa. Nakon što obave svoje potrebe, preporučljivo ih je brzo vratiti na toplo kako bi se zaštitili od hladnoće.

2. Obratite pozornost na hipotermiju i ozebline

Ako vaš pas drhti, to je velik znak upozorenja. Psi koji imaju problema s hodanjem, poteškoće s disanjem, čiji su koža i krzno hladni na dodir te djeluju umorno mogu pokazivati znakove hipotermije ili ozeblina. Posebno je opasno ako im se krzno smočilo i ostavljeni su na hladnoći. Ako su hladne šape vašeg psa popraćene drugim simptomima, poput otežanog hodanja, blijedih desni ili problema s disanjem, važno je posjetiti veterinara što je prije moguće. Ovo bi mogli biti znakovi ozbiljnijeg problema.

3. Dajte šansu kaputu

Ne trebaju svi psi dodatnu zaštitu koju kaput može pružiti, ali psi s kraćom dlakom, stariji psi ili psi s određenim zdravstvenim problemima mogu imati koristi od dodatne topline koju taj odjevni predmet pruža. S godinama psi mogu imati poteškoća u reguliranju tjelesne temperature, pa dodatni sloj može značajno pridonijeti njihovoj udobnosti.

4. Razmislite o čizmama 

Ne samo da su pseće čizmice i cipelice preslatke, one mogu pomoći vašem psu da ne padne pri hodu po skliskim pločnicima i prilazima. Također, štite šape vašeg psa od stvari poput kamene soli koja može završiti na njihovim šapama i uzrokovati ozljede i infekcije.

5. Pazite na njihovu prehranu

Studije sugeriraju da psi koji su izloženi niskim temperaturama trebaju dva do tri puta više kalorija nego što im je potrebno na umjerenijoj temperaturi. Ako vaš pas provodi puno vremena vani po hladnom vremenu, potrebno mu je i više kalorija kako bi lakše regulirao tjelesnu toplinu. S druge strane, ako će vaš pas manje vježbati zbog niskih temperatura, možda će mu trebati manje kalorija, piše PetHelpful. Preporučljivo je posavjetovati se s veterinarom kako biste saznali njegovo mišljenje o svom psu i njegovim zimskim kalorijskim potrebama.

6. Pazite na antifriz

Antifriz može biti izuzetno opasan za pse. Može oštetiti njihove bubrege i uzrokovati smrt, čak i ako poližu samo malu količinu sa svojih šapa nakon što su hodali po njemu. Ako vidite antifriz na prilazima, držite psa podalje, a ako je to vaš prilaz, odmah ga očistite. Ako mislite da je vaš pas popio antifriz, kontaktirajte svog veterinara što je prije moguće. Nemojte čekati da se vaš pas razboli jer odgođeno liječenje možda neće biti tako učinkovito.

7. Imajte vode sa sobom ako idete u šetnju

Ponekad zaboravljamo da naši psi i tijekom zimskih šetnji trebaju vodu. Iako im možda nije vruće kao ljeti, održavanje hidratacije i dalje je važno.

8. Pazite kuda hodate

Pametno pravilo za hodanje po zaleđenim jezerima ili vodama jest da to ne činite, osim ako led nije dovoljno čvrst da podnese motorne sanjke. To obično zahtijeva otprilike 12.7 cm leda.

9. Čuvajte se i unutarnjih opasnosti

Nema ničeg ljepšeg od psa koji je ušuškan ispred kamina, sve dok iskre ne pogode njegov rep. Ako vaš kamin ima mrežastu pregradu, bitno je spriječiti svog psa – i mačku! – da drijema izravno ispred nje. Stakleni kamin može pružiti veću sigurnost, osim ako vaš pas slučajno ne dodirne vruću površinu. Isto vrijedi i za grijače i radijatore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?