DEPRESIJA može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, tvrde istraživači koji su proučavali oko 8200 Britanaca tijekom dva desetljeća. Tim je otkrio da je “linearna promjena simptoma depresije” pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja među promatranom skupinom, koju su činili ljudi u dobi od 50 i više godina, prosječne starosti 64 godine.

Ali ne utječe samo depresija na pamćenje, čini se i obrnuto, izvijestili su istraživači u radu koji je objavila Američka liječnička udruga.

“Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena”, prema britansko-američkom timu znanstvenika i liječnika s University College London, University of Rochester Medical Center i Brighton and Sussex Medical School.

“Psihološko raspoloženje i performanse pamćenja temeljno su povezani”, objasnili su istraživači, ističući da, iako je kognitivna disfunkcija prethodno bila povezana s depresijom, “smjer ove povezanosti” nije bio jasan.

Sudionici su ispitivani svake druge godine između 2002. i 2019., koristeći mjerenja kao što su testovi pamćenja i verbalne tečnosti, kao i format za procjenu simptoma depresije koji je osigurao Centar za epidemiološke studije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?